跳至主要內容 跳至常用內容 跳至網站導航
香港特別行政區政府公務員事務局
香港品牌形象 - 亞洲國際都會
GovHK 香港政府一站通简体版English
預設字體大小A較大的字體A最大的字體A
搜尋提交搜尋内容網頁指南聯絡我們
   

 

 
流動/無障礙瀏覽版本列印版本
主頁 > 公務一派專欄

公 務 一 派 專 欄

飛 虎 消 防 教 官 面 冷 心 熱

 
  消 防 訓 練 學 校 教 官 翟 國 威
 
 

「 男 兒 有 淚 不 輕 彈 」 , 然 而 , 「 金 斧 頭 」 陳 兆 龍 , 捨 身 救 人 、 葬 身 火 海 的 英 勇 事 迹 , 卻 令 「 龍 仔 」 的 師 傅 、 消 防 訓 練 學 校 教 官 翟 國 威 ( 見 圖 ) , 憶 起 往 事 時 , 亦 不 禁 灑 下 男 兒 淚 。

「 兆 龍 的 領 悟 力 好 高 , 學 識 後 又 主 動 教 班 師 弟 。 出 了 學 堂 派 到 旺 角 消 防 局 , 任 何 人 都 讚 不 絕 口 。 」 「 好 可 惜 … … 五 月 初 我 剛 從 四 川 地 震 災 場 返 港 , 便 接 到 電 話 : 『 龍 仔 行 咗 ! 』 … … 真 係 接 受 不 到 。 」

加 入 紀 律 部 隊 長 達 二 十 一 年 的 翟 Sir, 八 七 年 先 加 入 警 隊 , 更 是 「 警 隊 王 牌 」 飛 虎 隊 成 員 之 一 , 面 對 槍 林 彈 雨 亦 無 所 懼 怕 。 九 七 年 , 本 港 接 連 發 生 多 宗 沖 天 大 火 , 嘉 利 大 廈 以 觸 目 驚 心 的 茫 茫 火 海 , 觸 發 翟 Sir 轉 行 當 消 防 ; 零 六 年 翟 Sir 轉 職 八 鄉 消 防 訓 練 學 校 當 教 官 。

「 新 人 入 到 來 , 無 人 敢 調 皮 , 叫 他 們 立 正 都 會 驚 到 震 ! 」 在 新 人 面 前 , 永 遠 繃 起 臉 的 教 官 , 原 來 一 切 都 為 學 員 好 , 皆 因 火 海 無 情 , 不 容 有 失 。 為 緩 解 師 生 關 係 , 阿 Sir叫 學 員 寫 周 記 , 大 家 可 暢 所 欲 言 , 「 有 的 投 訴 無 自 由 , 又 話 辛 苦 , 咁 大 個 仔 都 未 試 過 。 其 實 , 香 港 好 多 年 輕 人 , 連 底 褲 都 未 摺 過 , 亦 從 無 拿 起 掃 帚 掃 過 地 ! 」

畢 業 禮 時 , 激 動 地 緊 握 翟 Sir 雙 手 , 致 以 衷 心 感 謝 的 是 家 長 們 。

專 訪 文 章 及 相 片 由 星 島 日 報 提 供


返回 上一頁 下一頁 返回頁首

 

Level Double-A conformance, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
Valid HTML 4.01 Strict
2012 © 重要告示 | 私隱政策 修訂日期 : 二零一七年五月二日