跳至主要內容 跳至常用內容 跳至網站導航
香港特別行政區政府公務員事務局
香港品牌形象 - 亞洲國際都會
GovHK 香港政府一站通简体版English
預設字體大小A較大的字體A最大的字體A
搜尋提交搜尋内容網頁指南聯絡我們
   

 

 
流動/無障礙瀏覽版本列印版本
主頁 > 公務一派專欄

公 務 一 派 專 欄

小 孩 覓 寄 養   社 工 充 中 間 人

 
  蒙 錦 祥 入 行 數 十 年 來 , 見 盡 「 民 間 疾 苦 」
 
 

童 年 時 光 在 人 生 中 佔 上 重 要 席 位 , 成 長 歷 程 就 是 孩 子 往 後 的 一 切 。 天 知 道 甚 麼 時 候 來 一 次 天 災 人 禍 , 把 孩 子 的 美 好 生 活 來 個 大 逆 轉 ? 社 署 高 級 社 會 工 作 助 理 蒙 錦 祥 , 入 行 數 十 年 來 見 盡 「 民 間 疾 苦 」 , 目 前 是 寄 養 家 庭 服 務 行 列 的 「 中 間 人 」 , 為 暫 失 依 靠 的 孩 子 物 色 寄 養 家 庭 , 協 助 雙 方 融 洽 共 處 , 確 保 孩 子 們 活 得 健 康 快 樂 , 力 證 人 間 有 情 。

寄 養 家 庭 服 務 分 「 緊 急 寄 養 」 與 「 一 般 寄 養 」 兩 種 , 「 如 當 年 的 深 井 巴 士 車 禍 , 爸 爸 媽 媽 都 在 車 上 , 出 咗 事 , 孩 子 突 然 無 人 照 顧 , 食 飯 都 成 問 題 。 」 這 樣 的 情 況 , 當 然 納 入 緊 急 寄 養 的 個 案 。 目 前 , 全 港 可 提 供 寄 養 服 務 的 家 庭 為 九 百 八 十 個 , 緊 急 寄 養 家 庭 佔 當 中 一 百 多 個 , 都 是 預 先 申 請 好 的 。

喜 見 反 叛 女 孩 回 正 軌

接 受 寄 養 服 務 的 孩 子 , 父 母 、 親 人 大 多 仍 然 在 生 , 只 是 因 種 種 緣 故 而 缺 乏 家 人 照 顧 。 蒙 說 : 「 有 個 十 五 歲 嘅 女 仔 , 在 單 親 家 庭 長 大 , 經 常 被 母 親 虐 待 , 佢 本 身 又 成 日 講 大 話 , 阿 媽 見 到 佢 就 想 殺 咗 佢 咁 , 環 境 好 複 雜 , 是 緊 急 寄 養 的 另 一 個 例 子 。

他 說 , 該 女 孩 雖 有 寄 養 家 庭 願 意 照 顧 , 但 其 反 叛 性 格 令 這 個 寄 養 家 庭 投 降 , 表 示 要 「 趕 佢 走 」 , 「 個 女 仔 偷 咗 呢 個 家 庭 錢 , 唔 認 不 特 止 仲 反 指 呢 家 人 誣 衊 佢 。 」 事 發 後 一 星 期 內 , 蒙 錦 祥 和 他 的 同 事 對 雙 方 都 作 出 調 解 和 輔 導 , 既 令 女 孩 了 解 如 此 下 去 勢 將 要 入 女 童 院 , 蒙 又 對 寄 養 家 庭 做 了 一 番 輔 導 和 協 助 , 教 他 們 如 何 應 付 這 類 情 況 。

「 最 後 個 女 仔 道 歉 , 嗰 家 人 都 肯 轉 做 一 般 寄 養 。 依 家 個 女 仔 脾 氣 改 善 咗 , 又 已 經 搵 到 工 , 唔 再 偷 嘢 同 成 日 講 大 話 , 都 幾 欣 慰 。 」

專 訪 文 章 及 相 片 由 星 島 日 報 提 供


返回 上一頁 下一頁 返回頁首

 

Level Double-A conformance, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
Valid HTML 4.01 Strict
2012 © 重要告示 | 私隱政策 修訂日期 : 二零一七年五月二日