跳至主要內容 跳至常用內容 跳至網站導航
香港特別行政區政府公務員事務局
香港品牌形象 - 亞洲國際都會
GovHK 香港政府一站通简体版English
預設字體大小A較大的字體A最大的字體A
搜尋提交搜尋内容網頁指南聯絡我們
   

 

 
流動/無障礙瀏覽版本列印版本
主頁 > 公務一派專欄

公 務 一 派 專 欄

雀 鳥 健 康 艷 麗 須 用 愛 心 照 料
觀 鳥 園 工 要 與 鸚 鵡 聊 天

 
  「 玉 姐 」 巢 玉 潔 每 天 為 雀 鳥 準 備 最 喜 愛 的 新 鮮 水 果 作 食 糧
 
 

想 在 平 日 享 受 短 暫 一 刻 的 自 然 , 中 環 不 少 白 領 上 班 一 族 或 許 會 選 擇 到 香 港 公 園 感 受 鳥 語 花 香 , 好 雀 之 人 更 會 到 位 於 高 處 的 觀 鳥 園 , 在 原 始 叢 林 中 觀 賞 近 百 種 雀 鳥 。 讓 市 民 及 遊 客 每 日 都 能 欣 賞 健 康 、 色 彩 鮮 艷 的 雀 鳥 , 重 任 交 託 給 負 責 餵 飼 及 清 潔 的 康 文 署 一 級 工 人 「 玉 姐 」 巢 玉 潔 , 以 經 驗 及 愛 心 打 理 園 內 每 一 隻 雀 鳥 。

每 當 玉 姐 談 及 朝 夕 相 對 的 好 朋 友 時 , 她 都 手 舞 足 蹈 地 講 述 牠 們 的 動 態 , 一 舉 一 動 都 逃 不 過 她 的 眼 睛 。 「 牠 們 每 餐 好 豐 富 呢 ! 好 似 食 自 助 餐 , 一 盤 盤 放 喺 度 任 食 , 有 粟 米 、 蘋 果 、 穀 類 果 子 …… 鸚 鵡 好 鍾 意 食 木 瓜 、 有 核 的 生 果 ; 好 得 意 㗎 , 好 鍾 意 你 同 牠 聊 天 , 你 不 跟 牠 聊 牠 會 發 脾 氣 …… 。 」

九 四 年 開 始 在 香 港 公 園 觀 鳥 園 工 作 的 「 玉 姐 」 巢 玉 潔 , 因 為 愛 雀 而 投 身 這 份 工 作 , 每 日 的 指 定 動 作 是 餵 飼 食 物 、 清 理 殘 餘 食 物 , 及 為 大 樹 清 洗 , 亦 即 清 洗 雀 鳥 留 下 的 糞 便 。 不 過 , 玉 姐 指 最 重 要 的 工 作 是 觀 察 。 她 說 : 「 好 像 見 到 牠 們 頭 耷 耷 、 無 咩 精 神 , 你 行 埋 去 牠 都 不 太 願 走 開 , 咁 就 有 機 會 生 病 ; 因 為 正 常 你 一 行 埋 去 , 牠 都 立 即 掉 頭 飛 咗 去 … … 。 」 此 外 , 有 時 雀 鳥 會 因 打 架 而 受 傷 , 玉 姐 看 見 便 要 向 上 司 匯 報 , 給 予 適 當 的 治 療 。

觀 察 傷 病 匯 報 治 療

回 想 曾 在 園 內 飼 養 過 的 數 頭 鸚 鵡 , 玉 姐 帶 點 興 奮 地 講 述 當 年 趣 事 。 她 說 : 「 鸚 鵡 好 鍾 意 人 跟 牠 聊 天 , 你 跟 牠 講 得 多 , 牠 就 愈 講 得 快 ; 牠 們 成 日 聽 同 事 叫 我 做 『 玉 姐 』 , 就 跟 住 叫 , 仲 要 學 咗 我 的 聲 調 , 真 是 好 怕 上 司 成 日 以 為 我 在 房 內 『 蛇 王 』 。 」 玉 姐 以 她 的 經 驗 表 示 , 市 民 養 鸚 鵡 就 必 須 平 時 跟 牠 們 聊 天 玩 耍 , 否 則 牠 們 會 發 脾 氣 , 甚 至 咬 掉 自 己 的 羽 毛 來 發 泄 , 因 此 勸 喻 好 雀 的 市 民 要 小 心 留 意 。

玉 姐 望 着 觀 鳥 園 內 的 雀 鳥 , 很 滿 足 地 表 示 : 「 平 日 我 在 清 洗 大 樹 時 , 牠 們 都 會 張 開 對 翼 , 任 由 水 花 灑 喺 身 上 , 拍 乾 水 滴 後 再 去 曬 太 陽 , 令 毛 色 又 鮮 艷 又 光 澤 , 市 民 、 遊 客 見 到 牠 們 , 都 特 別 開 心 , 為 佢 哋 影 不 少 靚 相 呢 ! 」 畢 竟 巢 玉 潔 每 天 的 工 作 就 是 為 了 讓 市 民 看 到 健 康 的 雀 鳥 , 工 作 的 開 心 及 滿 足 亦 由 此 而 來 。

專 訪 文 章 及 相 片 由 星 島 日 報 提 供


返回 上一頁 下一頁 返回頁首

 

Level Double-A conformance, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
Valid HTML 4.01 Strict
2012 © 重要告示 | 私隱政策 修訂日期 : 二零一七年五月二日